Gastronomie v Dolomitech | Dolomitská kuchyně

dolomity-bg-header-title.png
     
         
 
 

Dolomitská kuchyně

 

Autentická gastronomie, která je tvořena výhradně potravinami a zdroji pocházejícími z lokální produkce, je nedílnou součástí současné turistické atraktivity Dolomit. Mísí se zde dvě zcela rozdílné kuchyně, tyrolská na severu a italská na jihu. Přes některé odlišnosti v přípravě a použitých surovinách našly tyto dva gastronomické směry historicky svou vlastní identitu.

Typickými produkty Dolomit jsou především různé druhy sýrů z produkce drobných výroben, jejichž stáda krav pasoucí se po celý rok v ekologicky velmi čistém prostředí poskytují opravdu to nejlepší mléko. Nelze samozřejmě nezmínit typické masné produkty, např. různé druhy klobás (kupř. salsicca – směs vepřového a hovězího masa typicky kořeněná, která se používá jak do pokrmů z těstovin, tak ke grilování) a salámů obvykle se zcela unikátní chutí a kombinací vůní místních koření, typickou italskou sušenou šunku (prosciutto crudo) v jižních oblastech nebo tyrolský špek (speck) v severnější části. Kuchyně regionu hojně využívá přirozených zdrojů z všudypřítomných lesů, a to jak živočišného, tak rostlinného charakteru. Populární jsou různé úpravy zvěřiny i tzv. lesní ovoce (frutti di bosco) nebo i všechny druhy hub a bylin.

Co nevynechat po náročném lyžařském dni anebo co si vychutnat během lyžování? Pro rychlé občerstvení během lyžování určitě vyzkoušejte místní verzi hamburgeru, již představuje rozřízlá grilovaná klobása (salsiccia) na grilu vložená mezi rozkrojenou bílou housku spolu s jedním či dvěma plátky místního sýra, to vše zapečeno nejlépe na přímém ohni. Jako rychlý a stylový oběd během lyžování zajisté oceníte i talíř místních uzenin a sýrů doplněný sklenkou vína.

Pro ty, kteří upřednostňují více odpočinku během oběda, jednoznačně doporučujeme místní specialitu reprezentující těstovinové pokrmy, úzké vaječné nudle s jelením nebo srnčím ragú (tagliatelle con ragú di cervo / capriolo). Milovníkům bezmasých pokrmů lze doporučit stejné těstoviny v kombinaci s hříbky (i funghi) nebo se směsí lesních plodů, převážně z hub a koření (frutti di bosco). V tyrolské části rozhodně stojí za to ochutnat specialitu servírovanou zásadně na horké pánvi, bramborové noky smíchané s několika druhy sýrů podávané s čerstvě orestovanou cibulkou. Po celodenním lyžování si jistě vyberete z nabídky několika způsobů úprav hovězích nebo vepřových steaků, popř. pokrmů ze zvěřiny s úpravou na víně.

          

Dolomity a víno

 

Jako každá část Itálie i Dolomity jsou hrdé na víno produkované na svých stráních. Vzhledem k horskému rázu krajiny je víno produkováno především v dolních částech údolí při hlavních komunikačních tepnách. Největšími producenty z oblasti Dolomit je oblast Südtyrol a Trentino Alto Adige. Vína zde pěstovaná představují vína velmi specifická, jsou pěstována z větší části na velmi příkrých stráních bez výraznější možnosti automatického zpracování. Díky klimatickým podmínkám mívají vína výraznější třísloviny a nabízejí více kořeněných chutí než ovocných.

Mezi pěstované odrůdy patří mezi bílými Rulandské bílé a šedé, v oblasti Bolzana mimochodem velmi ceněné a kvalitní, a v jižní části odrůda Garganello a Soave, která bývají základem pro různé cuvee (míchaní různých odrůd vína při výrobě). Z červených je to především Merlot a Cabernet a odrůda specifická pro region severní Itálie – Corvina. I zde platí, že víno pěstované v daném regionu je historicky spjato s místní kuchyní, a spoluvytváří tak symbiózu chutí a požitků. Nebojte se proto objednat si k jídlu některé z lokálních vín, ať už z nabídky tzv. domácích vín (vino de la casa), což jsou vína rozlévaná, anebo z nepřeberné nabídky dolomitských vín z místního nebo sousedního regionu.

Grappa

 

K Dolomitům a ke gastronomii v Dolomitech jednoznačně patří i místní pálenka nazývaná grappa. Grappa se vyrábí z výlisku hroznů, které zůstanou po vylisování moštu. Původně tyto zbytky dostávali pracovníci jako naturálie a byli to oni, kdo si své naturálie nechávali destilovat u lihovarníků aby tak vytvořili stejně důležitou tradici jako výrobu vína. Pozor, nezaměňujte grappu a tzv. grapino. Zatímco grappa je čistá pálenka s obsahem alkoholu mezi 40–50 %, která vždy pořádně zahřeje a pomůže jak k lepšímu trávení, tak dobré náladě, jako grapino neboli grappa s ovocnými příchutěmi (např. di fragola – jahodová) je podáván likér s nižším obsahem alkoholu (20–30 %), jehož základem je ředěná, většinou méně kvalitní grappa, která je následně doslazována a dochucována pomocí různých ovocných tříští. Nedá se říci, že by pár skleniček grapina nezahřálo a nepřidalo trochu odvahy při lyžování, a nakonec k místnímu turistickému koloritu popíjení grapina v après-ski barech i patří, ale grappa je pouze jedna.

Bombardino

 

Dalším ryze lokálním nápojem, který nelze nezmínit, je bombardino. Bombardino ocení zvláště lyžaři v ranních hodinách jako součást svého rozcvičení, bombardino pomůže i během přestávky v lyžování na dolomitských svazích. Je to teplý nápoj, jehož základem je káva, vaječný koňak a v těch lepších horských boudách (rifugio) i whisky, to vše doplněno o pořádnou dávku šlehačky. Dá se říct, že na výrobu bombardina neexistuje jednotný recept, a je možné, že se dokonce ve dvou různých občerstveních na jedné sjezdovce setkáte se zcela rozdílnou přípravou. Zcela běžně již bohužel probíhá příprava ve velkých nádobách, kde základ tvoří předem průmyslově vyrobený a namíchaný nápoj, který je pouze ohříván a doplněn šlehačkou při servírování.

 

Potřebujete poradit?

224 990 980
800-TRA-VEL (800 872 835)
602-TRA-VEL (602 872 835)

Garantujeme nejnižší ceny

Proč cestovat s Travel.cz

  • 200.000+ zájezdů na jedné adrese
  • Garantujeme nejnižší cenu na trhu
  • Máme vždy aktualizované nabídky zájezdů
  • Nabízíme i rezervace hotelů a letenek za výhodné ceny
  • Individualní plánování dovolené - dovolená na míru

Nahrávám...

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolených kritérií

Ověřujeme aktuální dostupnost a cenu vybrané služby

Vyhledáváme pro Vás nejlepší nabídky dle zvolené destinace

Děkujeme, Vaše rezervace se dokončuje